Elegáns dolog a parketta, főleg ha valódi fából készül. A probléma csak az, hogy könnyen megsérül. Elég, ha kicsit odébb toljuk a bútorokat, vagy átrendezzük a lakást és máris ott maradnak a karcolás nyomok. Ennek ellenére nem kell aggódni és szőnyeget leteríteni a parkettára, van más megoldás is. Az igazi parketta lakkozható és felcsiszolható.

Más a helyzet a laminált parkettával. Nem olyan egyszerű a javítása, de a parketta üzletekben lehet kapni olyan ápolószert, amelynek segítségével, felkenésével a látható sérülések nyomát nagymértékben csökkenteni lehet.

Következzenek a karcolásokat eltüntető technikák:

Létezik olyan padlójavító szett, amely tartalmaz egy darab viaszt, egy spatulát és egy nemez anyagdarabkát.

Kisebb karcolások esetén a viasz rudat javasoljuk. Használata nagyon egyszerű, hasonlóan kell alkalmazni, mint egy ceruzát, de előtte fel kell melegíteni a kézben.

Van házi megoldás is, ha a karcolások nyoma olyan nagy, hogy nem elegendő a viasz rúd. Ez pedig a bérelt csiszológép volna, de ehhez külön be kell szerezni csiszolópapírt is.

A legegyszerűbben hangzó dolog pedig természetesen az, hogy óvjuk a parkettánkat, ápoljuk rendszeresen parkettaápolóval és akkor a karcolások kialakulásának esélyét is lecsökkentjük.